Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2015 11:19 - SUMMARY - ЦЕННИ ИДЕИ ОТ МАКСИМАЛНО ПОЛЕЗНИ КНИГИ
Автор: floreal Категория: Други   
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.06.2016 23:53


Какво е бъдещето на фикшън-литературата? Защо вече никой не чете и не пише дълги художествени книги? На тези въпроси отговаря Михаил Иванов, основател на издателството "Ман, Иванов и Фербер", който неотдавна остави своя бизнес в Москва и замина за САЩ, където основа своята компания Smart Reading (библиотека за кратко съдържание на бестселъри, книги за самоусъвършенстване и психология)

  "В свят, в който ежемесечно излизат стотици издания, читателя е готов да плати за това, че ти правиш правилния избор, спестявайки от времето му"


По мое мнение няма криза в четенето. Днес хората четат повече от всякога, наистина не традиционни книги, а поща, постове в социалните мрежи, блогове. Ние преживяваме еволюция на формата: кратките формати изместват дългите. Монополистите по разпространението на контента - издателствата губят контрола. Всеки, който има какво да каже, може да направи това без помощта на издателствата.

Преди всичко, променя се носителя. Трудно ми е да спомена кога последно използвах хартиена карта или речник. Wikipedia практически измества хартиените енциклопедии, а видеоинструкциите на You Tube са по-удобни от справочниците. Интернет побеждава книгите в конкуренцията за нашето внимание. 


СМАРТ КНИГИТЕ - НОВИЯ ФОРМАТ НА НОН ФИКШЪН КНИГИТЕ


Днес автора няма време да пише традициоона книга с обем от 300 страници, а читателя - да ги чете. Много нон-фикшън книги са се появили от статии.



image


   Като бъдещ ръководител на издателството "Ман, Иванов и Фербер" общувах с клиенти, купуващи книги за обучението на сътрудниците си, но споделяха, че дефицита на време води до това, че не ги четат. Няколко поръчители помолиха да подготвим summary и контролни въпроси за разбирането на прочетеното. 

Разбрах, че подобен формат на популяризиране на идеите става по-популярен и реших да създам онлайн библиотека за най-добрите нон-фикшън идеи. За мен това е възможност да създам нов, търсен продукт, необвързан географски, отговарящ на тенденциите, както на читателите, така и на писателите.


МНОГО КНИГИ МОГАТ ДА СЕ РЕЗЮМИРАТ ДО 7-10 СТРАНИЦИ


Внимателно изучих юридическия аспект и установих, че краткото съдържание е отделен продукт, за който не се изискват авторски права. Ние можем да избираме най-добрия контент, независимо от източника. Не считам, че summary напълно ще измести книгите. Този, който се нуждае от повече информация ще прочете пълната версия. Интересно е, че на авторите им допада такъв формат на разпространение на идеите им, тъй като той-обхваща по-широка аудитория.

Често банкерите, които разглеждат един или друг проект казват: "Ако сте първи в света, откъде знаете, че Вашия бизнес модел ще проработи?" На нас ни провървя - в нашата област има няколко успешни компании, стремим се да усвоим техния опит, създавайки свой, не по-малко успешен.

Нашата задача е в най-скоро време да създадем библиотека от 500 summary. 70 от тях вече са достъпни. Всеки месец се добавят 5-7 нови. Някой са достъпни в аудиоформат. Ние създаваме summary не само на издадени на руски език книги, но и на такива, които сега се отпечатват на английски език. Такива кратки съдържания могат да се появят в нашата библиотека няколко седмици след издаването на книгата. На руски език тя ще бъде отпечатана след година или изобщо няма да бъде издадена. Библиотеката е достъпна чрез подписка и за сега само за корпоративни клиенти. От септември до нея ще имат достъп  и частни лица. 


Smart Reading съществува на принципа на нов икономически модел. Ние създаваме summary не само на бизнес книги, но и на книги за възпитанието на децата, здравословен начин на живот, психология, научно-популярни издания. 

Следваща стъпка, която планираме е създаване на платформа за автари, кото са готови да споделят своите идеи, но нямат време за книга от 300 страници. Сега тестваме тази идея, договаряйки се с автори, които оформят summary с обем 7-10 страници. След това те сами ще могат да публикуват на нашата платформа, печелейки пари и популярност.

Хората купуват не книги, а възможност за развлечение, размисъл. Днес за това има много алтернативни варианти. Мисля, че напуснах издателската дейност в правилния момент, създавайки нов тип контент за бизнес, следващ изискванията на времето.


Михаил Иванов е създател на издателството "Ман, Иванов и Фербер", предприемач
mann-ivanov-ferber.ru
smartreading.ru


Текст: Анна Савина
lookatme.ru



А за това как да оптимизирате системата си за четене и да повишите своята ефективност може да прочетете тук.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: floreal
Категория: Други
Прочетен: 1194971
Постинги: 144
Коментари: 61
Гласове: 705
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031