Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2017 14:14 - РЪСТ НА ЛЕГАЛНИЯ ОНЛАЙН ВИДЕО ПАЗАР В РУСИЯ
Автор: floreal Категория: Бизнес   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.05.2017 23:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Търсенето на онлайн легални видеоуслуги в Русия значително се увеличава. Как се създава онлайн киносалон, договаряйки се с Холивуд и приходи от милиони? Подробното Интервю на Наталия Суворова за изданието Inc Russia с Иван Гродецки - ген. директор и съосновател на Окко - един от водещите онлайн киносалони Русия, може да прочетете тук. 

image
 
Онлайн киносалона Окко е един от лидерите на пазара в Русия. Създаден преди шест години, той се радва на бързо растящ интерес. Пазарът на подобни услуги показва, че руските потребители са готови да платят за месечен абонамент за видеоконтент.

Популярни филми, най-добрите сериали във високо качество и всичко това легално, без реклама в комфортна домашна обстановка - това е онлайн услугата, която Окко предлага. 

Идеята за създаването на сървиса възниква през 2008 г. в подразделение на оператора Yota и е замислена като бонус за потребителите на мобилни услуги. Скоро става ясно, че трябва да се обособи като самостоятелна услуга. Интересно е, съобразен с тогавашните условия на пазар, първоначално създадения продукт не е бил достатъчно търсен.  


Подготовката за старта на сървиса отнема почти три години, като лицензирането в случая се оказва ключов момент, а наличието на силен и мотивиран екип са задължително условие за успех.

Още през 2009 г. започват преговори с холивудските студии, които първоначално са против да разпространяването на филмите онланлайн, опасявайки се, че в мрежата ще се разпространяват пиратски копия и това ще се отрази на печалбата.

За пример, преговорите с 20th Century Fox продължават почти две години. За да ги убедят от Окко подробно разясняват какви технологии за шифроване и защита на контента във VoD съществуват.

Студиите печелят минимум 50 % от стойността на печалбата. Освен това Холивуд изисква да бъдат платени максимални гаранции. Това са стотици хиляди $, които компанията внася предходната година. Този казус се явява препъни камъка в първоначалните преговори, тъй като пазара в този момент бил изключително малък и било много трудно да се отделят такива суми. С времето условията за сътрудничество се подобрили.

Холивудските киностудии предоставят правата и изходните файлове, които се кодират на платформата. Услугата включва продажба и аренда на филми и абонамент /потребителите купуват месечен абонамент и това им дава възможност да гледат всичко подред/.

image графика: incrussia.ru

Днес партньорите на онлайн киностудията са 150 - руски и чуждестранни киностудии, в това число и всички 6 големи холивудски. Техните филми и сериали формират каталога на Окко, който съдържа около 6500 бр. единици , без да се броят отделните епизоди на сериалите.

Филмите могат да се гледат на таблети, компютри, игрови конзоли, като в последния случай конзолата е достъпна и офлайн.

От самото начало се взема решение да се работи по платен модел, без реклама. Днес клиентите на Окко могат да избират да наемат видеоконтент за две денонощия срещу 79 р. за филм или да закупят ежемесечен абонамент за тематическа подборка.

Сървисът предлага първите два варианта по аналогия с видеонаемането или покупката на филм на физически носители. Първият опит за абонамент преди три години, когато предлагат на потребителите абонамент за целия каталог се оказва неуспешен. Тогава все още отсъстват рубрики и тематично разделение.


"Продуктът не беше адаптиран към пазара и затова не се ползваше с търсене. Наложи се да преработим идеята" - казва Иван Гродецки в интервюто.


Така прз март 2016 г. пускат пакети с тематичен абонамент, съобразен с интересите на аудиторията. За целта потребителите заплащат от 99 до 599 р. на месец и получават контент с определена тематика. Те могат да избират между сериали, световно кино, три подборки с анимационни филми, руско кино, арт хаус и документални филми.

Въпреки, че последните холивудски филми не са включени в подборките, всеки абонамент предоставя стотици, а понякога и хиляди единици контент, достатъчни за забавление пред крана. Средно на семейство са необходими от 2 до 4 тематични абонамента. За целта е замислена промоция - при покупка на няколко пакета абоната получава 50-70 % намаление. Болшинството от потребителите се възползват от това намаление. В края на изминалата година приходите от абонамент са съставлявали 15 % от общия оборот, а днес тази цифра се е увеличила до 30%. 


image графика: www.roem.ru

По данни на компанията, ежемесечно посетителите на сървиса са 1,5 млн., а приходете за 2016 г. са в размер на 775 млн. рубли (20% от тях са от абонамент).


"Ние смятаме, че в близко бъдеще най-активно ще се развива сегмента на филмите в ултрависоко разширение 4К формат... Производителите на телевизори се фокусират върху тези технологии, но явно не им достига контент. Ние се стараем да решим този проблем. Все още потребителите на 4К контент в Окко са единици проценти, но в близките 2 години според ръста на продажбите на телевизори с ултразвуково разширение може да се увеличи до 20%." - споделя ген. директор на Окко.


Според авторите на публикацията, потребителите в Русия не са готови да заплащат много пари за видеоконтент. Това е една от причините, поради които модела на Netflix там не проработи (при това и контента почти не е бил адаптиран към руския пазар).

Същевременно в началото на тази година бе приет закон, който ограничава дела на чуждата собственост в онлайн киносалоните в Русия. Постановлението ще влезе в сила от юли 2017 г. и е адресирано най-вече към услуги, като Netflix и Amazon.



----------------------------


По данни на компанията Markets&Markets обемът на световния стрийминг през 2016 г. е съставлявал $30 млрд. и през 2021 г. ще се увеличи до $70 млрд. Според доклад на J" son&Partners пазара в Русия се е увеличил с 32%. Приходите от тези услуги (включващ плащане и реклама), съставляват 11,2 млрд. рубли общо, а дела на онлайн киносалоните е 70%. Очаква се през 2020 г. приходите да достигнат 20 млрд. рубли със среден ръст 16% на година.

www.incrussia.ru

Прочетете също: ЯНДЕКС: РУСКОТО КИНО ПРЕЗ 21 ВЕК












Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: floreal
Категория: Други
Прочетен: 1196404
Постинги: 144
Коментари: 61
Гласове: 705
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930